Eläinfysioterapeutti on kuntoutusalan ammattilainen, jolla on fysioterapeutin ja eläinfysioterapeutin ammattikorkeakoulututkinto sekä pitkä kokemus eläinten kanssa toimimisesta. Eläinfysioterapeutti voi ottaa vastaan myös ilman eläinlääkärin lähetettä ja tarvittaessa aina ohjaa eläimen eläinlääkärin vastaanotolle.
Eläinfysioterapian menetelmät koostuvat terapeuttisesta harjoittelusta, ohjaamisesta, erilaisista manuaalisista sekä fysikaalisista tekniikoista ja hoidoista,joita yhdistellään hevoskohtaisesti sopivaksi kokonaisuudeksi. Terapeuttisia harjoitteita pääsee yleensä myös omistajat toteuttamaan kotitehtävinä tilanteen mukaan.
Eläinfysioterapeutti ei ole vain hieroja, ei poppamies saati taikurikaan. Kaikki perustuu koululääketieteeseen. Kukaan ei voi parantaa kaikkia, mutta pienin ja joskus suurinkin askelin edetään kohti hyvinvoivaa ja liikkuvaa eläintä. Eläinfysioterapeutti on vaitiolovelvollinen asiakkaistaan.
Aina ei onneksi tarvitse olla suurta ongelmaa. Jo ihan lihashuollon huomioiminen on tärkeä osa kilpahevosten valmennusta. Lihasten käsittelyn tulisikin olla ennaltaehkäisevää hoitoa hevoselle ehkäisemään vammojen ja revähdysten syntyä. Säännöllisesti hoidettavilta hevosilta voidaan havaita ajoissa mahdolliset varusteongelmat, kipeytymiset, vinoumat, toispuoleisuudet, lihasköyhyydet tai ns. kompensaatiot, kun liikkeessä jotain kehon aluetta säästellään syystä tai toisesta. Lihasten käsittelyllä voidaan edesauttaa tilanteen mukaan myös kuntoutusta tarvitsevien hevosten paranemista.
Lihasten käsittelyn hyötyjä ovat aineenvaihdunnan ja imunestekierron vilkastuminen, palautumisen nopeutuminen, elastisuuden lisääntyminen, kuona-aineiden poistuminen sekä vammojen ehkäiseminen.
Manuaalista käsittelyä ei voida tehdä hevoselle, jolla on infektio, kuume, tulehdus, akuutti revähdys tai venähdys, märkivä ihotulehdus, kasvaimia, ulkoloisia tms. tai sille on tehty vastikään leikkaus.
Jokaiseen käsittely ja hoitokertaan kuuluu taustatietojen kartoittaminen, tutkiminen sekä ohjeet kotihoitoon tarpeen ja tilanteen mukaan.
Hevosen tulisi olla puhdas ja kuiva(!) ennen hoitoon tuloa. Jos pakollista, liikutathan hevosesi hyvissä ajoin ennen käsittelyä, niin että hevonen on palautunut suorituksesta. Liikuntaa ei suositella jälkikäteen lihasten mikrovaurioiden vuoksi. Lihaskäsittelyn jälkeisen päivän liikkuminen hevoskohtaisesti ohjeistuksen mukaan.
1.3.2022 alkaen:
HEVOSEN fysioterapia ja lihashuolto 70,00
KILOMETRIKORVAUS ……………………………………………………….. 0,60
Peruutathan aikasi viimeistään vrk ennen, jotta joku onnekas ehtisi peruutetulle ajalle. Peruuttamaton aika laskutetaan aina.